FUA (Flexible Use of Airspace) kavramının benimsenmesi sonrasında ASM (Air Space Management) gözetildiğinde; stratejik, ön taktiksel ve taktiksel olmak üzere üç aşamadan oluşan bir yaklaşım söz konusudur.
Hava sahasının yalnızca sivil ya da askeri istek ve gereksinimler gözetilerek farklı amaçlar için bölünmüş olarak kullanılmasının ötesinde her iki taraf için de uygun bir optimizasyon çerçevesi sunan FUA, hava sahasını bir bütün olarak ele alıp, süreklilik arz eden bir yapıda hava sahasının yönetilmesi salık verir.
Bu çalışmada FUA konseptinin gelişimine yakından bakıp, bahsi geçen aşamaların ASM özelinde uygulamalarına göz atılacak olup, AMC'nin (Airspace Management Cell) önemi ve AUP (Airspace Use Plan) kullanımının faydalarına değinilecektir. Son bölümde ise süreci dijitalleştirerek daha da verimli hale getiren LARA (Local and Sub-Regional ASM System) uygulaması üzerinde durulacaktır.
Çalışmanın tamamını önizleyebilir ya da daha sonra okumak için indirebilirsiniz.
Çalışmanın tamamını önizleyebilir ya da daha sonra okumak için indirebilirsiniz.
Çalışmayı orijinaline sadık kalarak, yazar bilgilerine atıfta bulunup paylaşabilirsiniz.(alert-warning)
Varlık F., ASM-OPS (OPERATIONAL AIRSPACE MANAGEMENT) Çalışma Notları, Nisan 2024.(alert-success)
(getButton) #text=(ASM-OPS (OPERATIONAL AIRSPACE MANAGEMENT)) #icon=(download) #color=(#1bc517)
Lütfen ofansif bir dil kullanmadığınızdan, yapıcı öneriler ve eleştirilerde bulunduğunuzdan emin olun. Yorumlar denetlendikten sonra uygun bulunursa yayımlanmaktadır. Anlayışınız için teşekkürler.