Ticari Uzay Kavramı

Fatih Varlık
0
"Ticari uzay" havacılık açısından nispeten yeni bir kavram olarak karşımıza çıkar. Ticari hava taşımacılığının, uzay operasyonlarıyla birleştirilmesi, uzay turizminin sürdürülebilir olmasını sağlayacak araçlar ve uzay limanlarının geliştirilmesini hedefler. Bu sayede uzay çağı başladığından bu yana sadece 627* insanın (space travellers) dünya atmosferi üzerinde seyahat edebildiği sektörde daha fazla insana bu imkânı sunmayı amaçlar.
Hava yolculuğu nerede biter ve uzay yolculuğu nerede başlar? Ya da bu sorunun farklı bir versiyonu olarak, atmosfer nerede biter ve uzay nerede başlar önermesi sıklıkla karşımıza çıkar.
Atmosferin nerede bittiği hususunda evrensel bir uzlaşma olmasa da uzayın başlangıcı için üç ayrı tanımlamadan söz edilebilir:
1. NASA, uzayı deniz seviyesinden 80 kilometre yükseklik olarak ele alır. ABD Hava Kuvvetleri bu sınırın üstüne çıkanlara astronot rozeti vermektedir.
2. Karman hattı ise deniz seviyesinden 100 km yüksekliğe işaret eder. Benzer şekilde Fédération Aéronautique Internationale (FAI) tarafından da uzayın başlangıcı olarak bu nokta kabul edilir. Zira Karman hattı, “atmosferin yoğunluğunun, bir hava aracının aerodinamik kuvvetlerin etkisiyle havada kalmasını sağlayamayacak kadar düşük olduğu yükseklik” olarak nitelendirilir. Bu arada atmosferin en dış katmanının Karman Hattı' nın çok ötesine geçtiği de bilinmektedir. (Ek bilgi: V2 roketi Karman hattını geçen insan yapımı ilk cisim olarak kayıtlara geçmiştir.)
3. En alçak yörüngedeki uydunun irtifası olarak düşünülürse yerden yaklaşık 160 km yükseklik olarak da değerlendirilebilir.
Ticari uzay uçuşları:
Ticari Uzay Uçuşu Federasyonu (CSF) insanlı uzay uçuşlarını teşvik eden bir endüstri birliğidir. CSF' ye üye şirketler emniyeti ve en iyi uygulamalarla deneyimleri paylaşmayı teşvik ederek yakından iş birliği yapmaktadır.
SpaceX, Virgin Galactic, Blue Origin, Bigelow Aerospace ve Space Adventures gibi şirketler uzay turizmi hususunda ciddi yatırımlar yaparak, müşterilerine opsiyonlar sunmaktadır. Jeff Bezos, Richard Branson ve Elon Musk gibi ünlü milyarderlerin kendi iştirakleriyle uzaya gözlerini dikmeleri de haliyle süreci hızlandırmakta. Zira Virgin Galactic yakın yörüngede uzay turları planlarken, Blue Origin yörüngede bir otel, SpaceX ise nihai amaç olarak Mars’taki ilk koloniyi taşımak istiyor.
Astronot- uzay turisti?
Her uzaya çıkan astronot olarak adlandırılmıyor, uzay turisti daha niteleyici bir kavram gibi görünüyor. Zira astronot olabilmek için insanlığa belli faydaların sağlandığı bilimsel bir yaklaşım gözetiliyor. Öte yandan uzay turisti olmanın maliyeti ise haliyle oldukça pahalı. Örneğin 2016 yılı itibariyle Virgin Galactic şirketi başlangıç için 250.000 Amerikan doları depozito talep etmekte, uzay yolculuğunun totalde maliyeti ise 60 milyon Amerikan doları seviyesine ulaşabilmektedir. Yani uzaya bir kilo yük gönderebilmek bile on binlerce dolar tutarındadır. Rekabetin artması ve teknolojinin kümülatif gelişimiyle beraber yakın gelecekte maliyetlerin kademeli olarak düşmesi ve uzayın daha fazla zengin insan için erişilebilir olması beklenebilir…
space travellers favatc.com
(Kaynaklar: Wikipedia*, umutayildiz.com, virgingalactic.com, Uzay Yolculuğu- Paul Parsons, Fundamentals of International Aviation- Suzanne K. Kearns)
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar

Lütfen ofansif bir dil kullanmadığınızdan, yapıcı öneriler ve eleştirilerde bulunduğunuzdan emin olun. Yorumlar denetlendikten sonra uygun bulunursa yayımlanmaktadır. Anlayışınız için teşekkürler.

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kabul Et!) #days=(20)

Sitenin daha hızlı yüklenebilmesi için çerezlere izin verin. Detaylar
Ok, Go it!
Sayfa Başına Dön