Water Salute / Shower of Affection / Su Takı

Fatih Varlık
0
Water Salute / Shower of Affection / Su Takı
Havacılıkta seremonik bir kutlama olarak öne çıkan su takı; karşılıklı konumlandırılan iki itfaiye aracının meydana ilk kez sefer düzenleyen havayolunu uçağını karşılamak ya da özel anlamları olan uçuşları onore edebilmek için önceden belirlenmiş bir apron bölgesinde ya da taksi yolunda uçağa su püskürtülerek, bir nevi tören atmosferi yaratılmasıdır.
Havacılığa, “ocean liner” dönemlerinde denizcilikten kazandırılan bir kavram olarak literatüre giren su takı, ilk olarak 1990’ lı yıllarda Delta Airways şirketinden emekli olmaya hazırlanan kaptan pilotları onore edebilmek için Salt Lake City Uluslararası Havaalanı yetkilileri tarafından uygulandıktan sonra tüm dünyada hızla yayılan bir havacılık geleneği haline gelir.
Su takı hangi durumlarda yapılır?
-Bir havayolu şirketinin spesifik bir meydana ilk ya da son uçuşu sırasında,
-Spesifik bir hava aracının ya da uçak tipinin ilk ya da son uçuşunda,
-Özel bir durum ya da özel bir günü kutlamak maksadıyla,
-Pilotlar ya da Hava Trafik Kontrolörleri’nin son mesailerinde emekliliklerini kutlama amacıyla organize edilir.
Amaç; emniyet kültürü ve uzman profesyonelleriyle pek çok çok endüstriden ayrılan havacılık sektörünün, kıymetli bileşenleri için bir saygı duruşu, şükran ve onurlandırma girişimidir.
Nelere dikkat edilmeli?
Yolcular tarafından zaman zaman şaşkınlıkla ve imrenen gözlerle karşılanan su takı, yaklaşık iki dakika kadar süren, 3000 galon su püskürtülen seremonik bir kutlamadır. Meydan trafik yoğunluğunun düşük olduğu saatlerde, operasyon emniyetini tehlikeye atmadan gerçekleştirilir. Zira püskürtülen suyun yeniden itfaiye araçlara yüklenmesi belli bir zaman alacağı için her saniyenin çok kıymetli olduğu emergency durumlarda araçların ve personelin işlevsel olması elzemdir. Öte yandan ekipmanlar ve araçların çalışır durumda olduklarını test etmek için tatbikat fırsatı da sunar. Bunun dışında görsel bir an teşkil ettiğinden sebep su takının yapılacağı konumun ve rüzgâr yönünün de iyi bir şekilde hesaba katılması gerekir.
İşler ters gidebilir mi?
Teknik olarak son derece basit bir prosedür olarak düşünülse de gerekli koordinasyonlar ATC ünitesiyle detaylı bir şekilde yapılmadığında ya da bazı teknik aksaklık durumlarında işler yolunda gitmeyebilir. 2015 yılında Virgin Atlantic’ e ait bir A330 Atlanta-Manchester seferi sonrasında su takıyla karşılanırken, Arff personelinin su yerine köpük sıkması sonrasında motorların zarar görme olasılığından ötürü uçağın dönüş seferi ertelenmiş, uçuş emniyetini tehlikeye atmamak için uzman bir mühendis kadrosu tarafından detaylı incelemeler gerçekleştirilmiştir.
Su takı hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki videolara da göz atabilirsiniz.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar

Lütfen ofansif bir dil kullanmadığınızdan, yapıcı öneriler ve eleştirilerde bulunduğunuzdan emin olun. Yorumlar denetlendikten sonra uygun bulunursa yayımlanmaktadır. Anlayışınız için teşekkürler.

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kabul Et!) #days=(20)

Sitenin daha hızlı yüklenebilmesi için çerezlere izin verin. Detaylar
Ok, Go it!
Sayfa Başına Dön