Black Box Thinking - Matthew Syed

Fatih Varlık
0
Black Box Thinking - Matthew Syed

İster yeni bir ürün geliştirirken olsun, ister temel bir beceri edinirken ya da sadece kritik bir karar alırken, karakutu düşünme modelini uygulayanlar hatalarıyla yüzleşmekten korkmuyorlar. Aslında karakutu düşünme modelini uygulayanlar hataları, öğrenmenin en iyi yolu olarak görüyorlar. Hatalarını reddetmekten, başkalarını suçlamaktan ya da sorunlardan kaçmaktansa bu kurumlar ve bireyler başarı için gelecekteki stratejilerinin bir parçası olarak hataları sorguya çekiyorlar.

Hatalardan ders çıkarma yöntemi, onlarca yıldır ticari havacılıkta hayli şaşırtıcı sonuçlarla uygulanıyor. Elbette havacılığın başarısının pek çok öğesi var. Ancak en önemli etken, havacılığın başarısızlığı eğip bükmek yerine ondan ders çıkaran mottosu sayesinde karşımıza çıkıyor. Peki havacılıkta öğrenme kültürü nasıl kurumsallaştı ve açık bir kültür nasıl oluşturuldu? 

Matthew Syed' in kaleminden "Kara Kutu Düşünme Modeli" kitabını okuyarak:

- "To Err is Human" (Hata İnsana Mahsustur) yaklaşımı
- Kapalı döngü ve açık döngü kavramları (Kapalı döngü; hatalar ve zaaflar hakkındaki bilgi yanlış yorumlandığı ya da görmezlikten gelindiği için başarısızlıklardan ders çıkarılamayan, ilerleme sağlanamayan döngüdür. Açık döngüyse geribildirimlere göre akılcı eylemlere geçilmesi sayesinde ilerleme imkânı sağlar.)
- Kontrol listelerinin ortaya çıkışı ve kullanımı
- "Benimseme hızı" fenomeni
- 10 bin saat kuralı ve maksatlı çalışmalar
- Neden hafıza güvenilir değildir? Temel yükleme hatası nedir? önermeleri
- Hadiseler ve problemlerle yüzleşmede doğru mindset yapısı
- Just Culture (Adil Kültür) ve onarıcı adalet konseptleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

BLACK BOX THINKING - MATTHEW SYED

Şekil : "Black Box" düşünme modelinin basitleştirilmiş şematik görünümü.

 Black Box Thinking - Matthew Syed
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar

Lütfen ofansif bir dil kullanmadığınızdan, yapıcı öneriler ve eleştirilerde bulunduğunuzdan emin olun. Yorumlar denetlendikten sonra uygun bulunursa yayımlanmaktadır. Anlayışınız için teşekkürler.

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kabul Et!) #days=(20)

Sitenin daha hızlı yüklenebilmesi için çerezlere izin verin. Detaylar
Ok, Go it!
Sayfa Başına Dön